Welcome to Our Community

Wanting to join the rest of our members? Feel free to sign up today.

Sign Up

Ok need advise from you pros on no spark....

Discussion in 'EFI Topics' started by phatchopper300, Jul 8, 2015.

  1. phatchopper300

    phatchopper300 I just wanta ride

    Joined:
    Aug 4, 2009
    Messages:
    2,333
    Likes Received:
    329
    Trophy Points:
    83
    Location:
    Morganton, (Western) NC
    My Bike(s):
    08 k-9 Dakota spedo, RIP Kit gen. one 585 cam 2 1/2 forward contr
    First Name:
    Mike
    I don't believe I have one either or haven't noticed it.
     
  2. phatchopper300

    phatchopper300 I just wanta ride

    Joined:
    Aug 4, 2009
    Messages:
    2,333
    Likes Received:
    329
    Trophy Points:
    83
    Location:
    Morganton, (Western) NC
    My Bike(s):
    08 k-9 Dakota spedo, RIP Kit gen. one 585 cam 2 1/2 forward contr
    First Name:
    Mike
    What I will be doing tonight is starting from scratch going back and checking spark both the old fashion way and through ProTune to verify I have spark then I will move on to fuel I guess my question is if I check spark the old fashion way and I get no spark and then I try through ProTune and get spark is that tell me that ECM is bad
     
  3. Sven

    Sven Well-Known Member

    Joined:
    Mar 4, 2012
    Messages:
    1,629
    Likes Received:
    846
    Trophy Points:
    113
    My Bike(s):
    building one
    I don't think so. The protune is more a middleman and if the main man is communicating, the pro forced a spark, then the spark had to begin at the black box, flip-flop to a spark. So it was more like saying, pro acts the crank sensor, this is now input. The black box sends out an output and it sparks.

    See that? If it could sort of act the crank wave voltage, it's wire up to, right? Jobber up to a wire of the next jobber. So sensor into a processor, processor sends spark = ECU OK if jumped. Shows more like a bench test to the ECU is good IN was the input that was recongnized, then OUTPUT is the job done is a spark.
     
  4. phatchopper300

    phatchopper300 I just wanta ride

    Joined:
    Aug 4, 2009
    Messages:
    2,333
    Likes Received:
    329
    Trophy Points:
    83
    Location:
    Morganton, (Western) NC
    My Bike(s):
    08 k-9 Dakota spedo, RIP Kit gen. one 585 cam 2 1/2 forward contr
    First Name:
    Mike
    Didn't get a chance to check the fuel I'd like to have another set of hands with the fuel tank
     
  5. phatchopper300

    phatchopper300 I just wanta ride

    Joined:
    Aug 4, 2009
    Messages:
    2,333
    Likes Received:
    329
    Trophy Points:
    83
    Location:
    Morganton, (Western) NC
    My Bike(s):
    08 k-9 Dakota spedo, RIP Kit gen. one 585 cam 2 1/2 forward contr
    First Name:
    Mike
    I still don't understand when I try the old-school way I'm checking spark with the plugs I get no spark when I go through pro tunes and go into to put a command for firing the spark plugs works great don't understand why they want to fire the old-school way. I feel like it's something simple with the bike but don't really know what direction to go in there so many little issues no spark no fuel I also still do not get the indicator on turn signal in the tack turn signals do work but no signal In the tack
     
  6. phatchopper300

    phatchopper300 I just wanta ride

    Joined:
    Aug 4, 2009
    Messages:
    2,333
    Likes Received:
    329
    Trophy Points:
    83
    Location:
    Morganton, (Western) NC
    My Bike(s):
    08 k-9 Dakota spedo, RIP Kit gen. one 585 cam 2 1/2 forward contr
    First Name:
    Mike
    Any thoughs???
     
  7. BigDogBro1

    BigDogBro1 Made in the USA

    Joined:
    Mar 9, 2008
    Messages:
    2,047
    Likes Received:
    216
    Trophy Points:
    63
    Location:
    Near Hell MI
    My Bike(s):
    07 Bulldog, full chrome, Pergy w/gold leaf paint, V&H BR pipes, Gator & Ostrich seats
    The only time you will get power to the coil is when:
    1. The RUN button is pressed. For about 2-3 seconds, the fuel pump will charge and power to the coil, O2 heaters. Then relay turns OFF.
    2. Press the START button. 12v power relay kicks in and engine cranks.
    3. And while running.

    The 12v power feed relay should work with normal operation and Protune2 the same way. If you have disconnected the battery, you MUST do the ECM reset procedure after reconnecting the battery. The battery POSITIVE lead is FIRST ON and LAST OFF.
     
    #47 BigDogBro1, Jul 23, 2015
    Last edited: Jul 23, 2015
  8. phatchopper300

    phatchopper300 I just wanta ride

    Joined:
    Aug 4, 2009
    Messages:
    2,333
    Likes Received:
    329
    Trophy Points:
    83
    Location:
    Morganton, (Western) NC
    My Bike(s):
    08 k-9 Dakota spedo, RIP Kit gen. one 585 cam 2 1/2 forward contr
    First Name:
    Mike
    I have to ask a stupid question where is the 12 v power relay located. I need to test
     
  9. phatchopper300

    phatchopper300 I just wanta ride

    Joined:
    Aug 4, 2009
    Messages:
    2,333
    Likes Received:
    329
    Trophy Points:
    83
    Location:
    Morganton, (Western) NC
    My Bike(s):
    08 k-9 Dakota spedo, RIP Kit gen. one 585 cam 2 1/2 forward contr
    First Name:
    Mike
    I always follow battery procedure on batt. Thanks for your reply
     
  10. Jwooky

    Jwooky Well-Known Member

    Joined:
    Dec 11, 2011
    Messages:
    1,705
    Likes Received:
    1,296
    Trophy Points:
    113
    Location:
    Oxford, MI
    My Bike(s):
    2008 Mastiff EFI
    First Name:
    JJ
    There are two relays behind the side cover on the right (horn) side. One is for the horn, the other is for the circuit described above.
    The are the same, so you can swap them for diagnostic purposes.
     
  11. phatchopper300

    phatchopper300 I just wanta ride

    Joined:
    Aug 4, 2009
    Messages:
    2,333
    Likes Received:
    329
    Trophy Points:
    83
    Location:
    Morganton, (Western) NC
    My Bike(s):
    08 k-9 Dakota spedo, RIP Kit gen. one 585 cam 2 1/2 forward contr
    First Name:
    Mike
    Ok great I did see both of those I will check that out this evening thanks for your reply I dunno the horn works no issues there I'll swap the sensors and check that out
     
  12. phatchopper300

    phatchopper300 I just wanta ride

    Joined:
    Aug 4, 2009
    Messages:
    2,333
    Likes Received:
    329
    Trophy Points:
    83
    Location:
    Morganton, (Western) NC
    My Bike(s):
    08 k-9 Dakota spedo, RIP Kit gen. one 585 cam 2 1/2 forward contr
    First Name:
    Mike
    Update........ Checked relays they were ok..........well my new to me used ECM came in today. Took me about 30 min. To get it installed. I opened protune and no DT's yea first good check. check engine light is off. Reached up to start button and wow the sweet sound of that 117ci. So all I can say it had to be the ECM the whole time as I suspected as the poss culprit. Now I just have to clean her up and ride on..........
    I want to personally thank each and every member who left a post on suggestions on what to do.
    THANKS GUYS!!!
     
  13. Jwooky

    Jwooky Well-Known Member

    Joined:
    Dec 11, 2011
    Messages:
    1,705
    Likes Received:
    1,296
    Trophy Points:
    113
    Location:
    Oxford, MI
    My Bike(s):
    2008 Mastiff EFI
    First Name:
    JJ
    That's great. Glad to hear your up and running.
     
  14. phatchopper300

    phatchopper300 I just wanta ride

    Joined:
    Aug 4, 2009
    Messages:
    2,333
    Likes Received:
    329
    Trophy Points:
    83
    Location:
    Morganton, (Western) NC
    My Bike(s):
    08 k-9 Dakota spedo, RIP Kit gen. one 585 cam 2 1/2 forward contr
    First Name:
    Mike
    Yeah me too it was beginning to get frustrating trying to chase ghost on the electrical . Time to ride
     
  15. Sven

    Sven Well-Known Member

    Joined:
    Mar 4, 2012
    Messages:
    1,629
    Likes Received:
    846
    Trophy Points:
    113
    My Bike(s):
    building one
    Ah, the download showed the DT defaults, The spark [module] box could be sparked via the remote download check, but the brain could not reproduce the spark. Change new brain, she fires off.

    After the hindsight, right? So if I had that device to detect DT's, can cause a spark, here is where I assume is what you saw between the download DT reader, could cause a spark, it's not the crank sensor [I test with bulb], nor is it the spark box if I can remotely trigger a spark = ECU is the hindsight.
     
    phatchopper300 likes this.
  16. nick46

    nick46 New Member

    Joined:
    Sep 16, 2014
    Messages:
    8
    Likes Received:
    6
    Trophy Points:
    3
    Location:
    PIERRE PART,LOUISIANA
    My Bike(s):
    2008 big dog mastiff,1982 suzuki gs1100e
    First Name:
    NICK
    hi guys, i was having the exact same problems with my 2008 mastiff.after reading these posts i knew what to do.purchased a new ecm from s&s,plugged it in,and runs like a champ.i would like to thank everyone who participated in this post.yall got me back on the road.thanks
     
    phatchopper300, pknowles and bigkelk9 like this.
  17. phatchopper300

    phatchopper300 I just wanta ride

    Joined:
    Aug 4, 2009
    Messages:
    2,333
    Likes Received:
    329
    Trophy Points:
    83
    Location:
    Morganton, (Western) NC
    My Bike(s):
    08 k-9 Dakota spedo, RIP Kit gen. one 585 cam 2 1/2 forward contr
    First Name:
    Mike
    That's what this forum is for helping each other out getting our dog's back on the road

    Sent from my SAMSUNG-SM-G935A using Tapatalk
     
    chubs and pknowles like this.

Share This Page