Welcome to Our Community

Wanting to join the rest of our members? Feel free to sign up today.

Sign Up

K9 efi engine oil

Discussion in 'Fluids!!' started by phatchopper300, May 11, 2015.

  1. phatchopper300

    phatchopper300 I just wanta ride

    Joined:
    Aug 4, 2009
    Messages:
    2,333
    Likes Received:
    329
    Trophy Points:
    83
    Location:
    Morganton, (Western) NC
    My Bike(s):
    08 k-9 Dakota spedo, RIP Kit gen. one 585 cam 2 1/2 forward contr
    First Name:
    Mike
    can the engine light come on if engine oil is low
     
  2. Jwooky

    Jwooky Well-Known Member

    Joined:
    Dec 11, 2011
    Messages:
    1,607
    Likes Received:
    1,211
    Trophy Points:
    113
    Location:
    Oxford, MI
    My Bike(s):
    2008 Mastiff EFI
    First Name:
    JJ
    There is not a engine oil level sensor. There is an oil pressure light. It will not set a MIL light
     
  3. phatchopper300

    phatchopper300 I just wanta ride

    Joined:
    Aug 4, 2009
    Messages:
    2,333
    Likes Received:
    329
    Trophy Points:
    83
    Location:
    Morganton, (Western) NC
    My Bike(s):
    08 k-9 Dakota spedo, RIP Kit gen. one 585 cam 2 1/2 forward contr
    First Name:
    Mike
    yes I'm getting the red engine light coming on after about 15 seconds after the bike running just came on after riding for about 45 minutes can't get the light to come off. I did check all fluids I did download the S & S pro tune 2 software to see if there's any codes I can clear
     
  4. FrankBDPS

    FrankBDPS Well-Known Member

    Joined:
    Sep 7, 2013
    Messages:
    3,285
    Likes Received:
    3,029
    Trophy Points:
    113
    Location:
    North Lawrence,Ohio
    My Bike(s):
    2ooo ProSport 1997 Honda Night Hawk
    First Name:
    Frank
    Do you have an oil pressure gauge ?
     
  5. phatchopper300

    phatchopper300 I just wanta ride

    Joined:
    Aug 4, 2009
    Messages:
    2,333
    Likes Received:
    329
    Trophy Points:
    83
    Location:
    Morganton, (Western) NC
    My Bike(s):
    08 k-9 Dakota spedo, RIP Kit gen. one 585 cam 2 1/2 forward contr
    First Name:
    Mike
    No oil pressure gauge.
     
  6. phatchopper300

    phatchopper300 I just wanta ride

    Joined:
    Aug 4, 2009
    Messages:
    2,333
    Likes Received:
    329
    Trophy Points:
    83
    Location:
    Morganton, (Western) NC
    My Bike(s):
    08 k-9 Dakota spedo, RIP Kit gen. one 585 cam 2 1/2 forward contr
    First Name:
    Mike
    I will be picking up cable today for pro tune 2 program
     
  7. phatchopper300

    phatchopper300 I just wanta ride

    Joined:
    Aug 4, 2009
    Messages:
    2,333
    Likes Received:
    329
    Trophy Points:
    83
    Location:
    Morganton, (Western) NC
    My Bike(s):
    08 k-9 Dakota spedo, RIP Kit gen. one 585 cam 2 1/2 forward contr
    First Name:
    Mike
    this is the engine light on the speedo the one that's at 8 o'clock position not the engine oil light
     
  8. pknowles

    pknowles Getting better by the day...---... GURU
    Supporting Member

    Joined:
    Jul 10, 2010
    Messages:
    7,399
    Likes Received:
    6,263
    Trophy Points:
    113
    Location:
    virginia
    My Bike(s):
    , 2012 CVO Streetglide, 07k9 MAKIN IT MY OWN
    First Name:
    paul
    Check your idle, it's probably low. Or your 02 sensors could be dirty. It doesn't take much to get the light on.
     
  9. phatchopper300

    phatchopper300 I just wanta ride

    Joined:
    Aug 4, 2009
    Messages:
    2,333
    Likes Received:
    329
    Trophy Points:
    83
    Location:
    Morganton, (Western) NC
    My Bike(s):
    08 k-9 Dakota spedo, RIP Kit gen. one 585 cam 2 1/2 forward contr
    First Name:
    Mike
    Ok will check both with it being efi can I change idle and for o2 sensors just take off and clean. New to efi
     
  10. pknowles

    pknowles Getting better by the day...---... GURU
    Supporting Member

    Joined:
    Jul 10, 2010
    Messages:
    7,399
    Likes Received:
    6,263
    Trophy Points:
    113
    Location:
    virginia
    My Bike(s):
    , 2012 CVO Streetglide, 07k9 MAKIN IT MY OWN
    First Name:
    paul
    Do you need a service manual
     
  11. phatchopper300

    phatchopper300 I just wanta ride

    Joined:
    Aug 4, 2009
    Messages:
    2,333
    Likes Received:
    329
    Trophy Points:
    83
    Location:
    Morganton, (Western) NC
    My Bike(s):
    08 k-9 Dakota spedo, RIP Kit gen. one 585 cam 2 1/2 forward contr
    First Name:
    Mike
    I have one thank you though.
     
  12. heybaylor

    heybaylor Active Member

    Joined:
    Feb 5, 2014
    Messages:
    670
    Likes Received:
    835
    Trophy Points:
    93
    Location:
    East Texas
    My Bike(s):
    Fatboy,Sportster,CX500, 2001 Pitbulll, Road Glide
    First Name:
    Carl
    unplug the wire on the sensor, light should go out .
    if not , look for the sensor wire bare somewhere (touching ground).

    If it goes out , then check actual oil pressure while running.
    Its either the oil pressure sensor , or actually low, low oil pressure
     
  13. phatchopper300

    phatchopper300 I just wanta ride

    Joined:
    Aug 4, 2009
    Messages:
    2,333
    Likes Received:
    329
    Trophy Points:
    83
    Location:
    Morganton, (Western) NC
    My Bike(s):
    08 k-9 Dakota spedo, RIP Kit gen. one 585 cam 2 1/2 forward contr
    First Name:
    Mike
    Thanks heybaylor will check this evening and report back. Will be getting a serial plug for protune2 program to read DTC's
     
  14. Jwooky

    Jwooky Well-Known Member

    Joined:
    Dec 11, 2011
    Messages:
    1,607
    Likes Received:
    1,211
    Trophy Points:
    113
    Location:
    Oxford, MI
    My Bike(s):
    2008 Mastiff EFI
    First Name:
    JJ
    He is asking about the Check engine light, not oil light.

    As you stated get protune setup and read the faults, no reason to keep speculating.
     
  15. BigDogBro1

    BigDogBro1 Made in the USA

    Joined:
    Mar 9, 2008
    Messages:
    2,047
    Likes Received:
    214
    Trophy Points:
    63
    Location:
    Near Hell MI
    My Bike(s):
    07 Bulldog, full chrome, Pergy w/gold leaf paint, V&H BR pipes, Gator & Ostrich seats
    Don't forget to check and clean the tappet oil screen at oil change time.
     
  16. phatchopper300

    phatchopper300 I just wanta ride

    Joined:
    Aug 4, 2009
    Messages:
    2,333
    Likes Received:
    329
    Trophy Points:
    83
    Location:
    Morganton, (Western) NC
    My Bike(s):
    08 k-9 Dakota spedo, RIP Kit gen. one 585 cam 2 1/2 forward contr
    First Name:
    Mike
    Thanks bigdogbro1 will check.......very frustrated now couldn't get program to read my cable and was very difficult for the serial port to be inserted into the ECU frame was in the way Had to move a lot around to insert serial port. I will check tapped screen tomorrow. The red engine light comes on about 15 sec after turning key with out turning over engine. Same when turn engine over..... Just got bike about month ago no issues had many long rides and then Sunday 15 min into ride engine light came on?........????.?.?.
     

Share This Page