Welcome to Our Community

Wanting to join the rest of our members? Feel free to sign up today.

Sign Up

How to Read your Ignition Module

Discussion in 'How-To' started by Raywood, Dec 12, 2011.

  1. Raywood

    Raywood The Pirate
    Staff Member Supporting Member Calendar Participant

    Joined:
    Apr 5, 2007
    Messages:
    17,380
    Likes Received:
    688
    Trophy Points:
    113
    Location:
    Rainbow, CA
    My Bike(s):
    2014 KMW Regulator
    First Name:
    Ray
    Many have asked lately what the ignition module does and what the "computer" plug is for. Your 05 and later bikes comes with a remote located ignition module unlike the cam chest version of the older models. With software you can get from Thunderheart you can plug into this and real the history of your bike. Hours, RPM's and more. Here is just an example of what my read out was from a few years ago and readout was downloaded when bike was back at the factory.

    [​IMG]

    This is a pic of the Adj ignition module but looks similar to the stock un-adjustable model we all have.

    [​IMG]
     
    Big D Florida and chubs like this.
  2. francoblay1

    francoblay1 The Spaniard

    Joined:
    Aug 14, 2011
    Messages:
    15,174
    Likes Received:
    12,353
    Trophy Points:
    113
    Location:
    LĀ“Escala, 17130 Spain
    My Bike(s):
    K9 (2006)
    First Name:
    Franco
    I have NEVER been able to read my stock one.... no problem with the ASM5012... is the software, for the stock one, different? or is it because the stock one is locked from factory so no one can temper with it at home?

    :cheers:
     
    chubs likes this.
  3. Raywood

    Raywood The Pirate
    Staff Member Supporting Member Calendar Participant

    Joined:
    Apr 5, 2007
    Messages:
    17,380
    Likes Received:
    688
    Trophy Points:
    113
    Location:
    Rainbow, CA
    My Bike(s):
    2014 KMW Regulator
    First Name:
    Ray
    With the computer connection you can plug in the serial cable and download the ignition info. Same with the adjustable one. :cheers:
     
    chubs likes this.
  4. francoblay1

    francoblay1 The Spaniard

    Joined:
    Aug 14, 2011
    Messages:
    15,174
    Likes Received:
    12,353
    Trophy Points:
    113
    Location:
    LĀ“Escala, 17130 Spain
    My Bike(s):
    K9 (2006)
    First Name:
    Franco
    I've tried several times.... the stock one is not letting me get into it, it does not stablish comms with my PC.

    At the same time, if I plug the new (programmable one it does stablish comms straight away :confused:
     
    chubs likes this.
  5. mickeylondon

    mickeylondon New Member

    Joined:
    Dec 15, 2014
    Messages:
    12
    Likes Received:
    5
    Trophy Points:
    3
    Location:
    london england
    My Bike(s):
    Ridgeback Chopper
    First Name:
    michael
    Hi help needed my o5 B/D wont start i am not getting any spark in the plugs checked all the wires and it brought me to the ignition module when i press the start bottom it lights up red and stay red solid the bike turns over very strong i checked the fuel as well and there is no prob there do I need to replace the module and should I stay with the stock one or upgrade it
     
    chubs likes this.
  6. My school

    My school Member

    Joined:
    Mar 26, 2017
    Messages:
    17
    Likes Received:
    21
    Trophy Points:
    3
    Location:
    Corpus Christi, Tx
    My Bike(s):
    2002 Bulldog
    First Name:
    Aaron
    When I turn on my bike. It lights up red, but then the light turns off. Starts right up. Maybe since yours stays on, there is an error? Also don't forget about the crank sensor.
     
    chubs likes this.
  7. Th3InfamousI

    Supporting Member

    Joined:
    Sep 26, 2009
    Messages:
    10,542
    Likes Received:
    15,439
    Trophy Points:
    113
    Location:
    Texas
    My Bike(s):
    04 Ridgeback & 07 K9
    First Name:
    Eric
    That's correct light will still on when the RUN button is pressed. It should actually blink while starting.

    if you toggle the bike from RUN to OFF the light should turn off as well and vise versa.

    Sent from my 2PS64 using Tapatalk
     
    chubs likes this.

Share This Page