Welcome to Our Community

Wanting to join the rest of our members? Feel free to sign up today.

Sign Up

04 BD Chopper no fire

Discussion in 'How-To' started by Tom Moore, Jul 7, 2017.

  1. Tom Moore

    Tom Moore New Member

    Joined:
    Jul 7, 2017
    Messages:
    10
    Likes Received:
    9
    Trophy Points:
    3
    Location:
    Wichita
    My Bike(s):
    04 Big Dog Chopper
    First Name:
    Tom
    my 04 Chopperwouldn't start after a short run. It turns over but no fire with plenty of gas. My red led light doesn't light but I have power to both coil wire terminals. Full voltage. What is going on and how do I get this up and running?
     
    chubs likes this.
  2. Alexey

    Alexey Active Member

    Joined:
    Oct 31, 2014
    Messages:
    296
    Likes Received:
    489
    Trophy Points:
    93
    Location:
    Moscow region, Chekhov.
    My Bike(s):
    big dog ridgeback 05
    Hey. Start with the intro. And check the camshaft sensor.
     
    chubs and woodbutcher like this.
  3. Tom Moore

    Tom Moore New Member

    Joined:
    Jul 7, 2017
    Messages:
    10
    Likes Received:
    9
    Trophy Points:
    3
    Location:
    Wichita
    My Bike(s):
    04 Big Dog Chopper
    First Name:
    Tom
    I'll check out the intro but camshaft sensor looked good. Not much to it
     
    chubs likes this.
  4. Alexey

    Alexey Active Member

    Joined:
    Oct 31, 2014
    Messages:
    296
    Likes Received:
    489
    Trophy Points:
    93
    Location:
    Moscow region, Chekhov.
    My Bike(s):
    big dog ridgeback 05
    What does it mean to look good? The sensor always looks good. Even if it is blown. It needs to be checked using a multimeter.
     
    chubs likes this.
  5. Tom Moore

    Tom Moore New Member

    Joined:
    Jul 7, 2017
    Messages:
    10
    Likes Received:
    9
    Trophy Points:
    3
    Location:
    Wichita
    My Bike(s):
    04 Big Dog Chopper
    First Name:
    Tom
    Ok very good, I have a volt ohm meter. How do I check it?
     
    chubs likes this.
  6. Alexey

    Alexey Active Member

    Joined:
    Oct 31, 2014
    Messages:
    296
    Likes Received:
    489
    Trophy Points:
    93
    Location:
    Moscow region, Chekhov.
    My Bike(s):
    big dog ridgeback 05
    Is there a spark?
     
    chubs likes this.
  7. Tom Moore

    Tom Moore New Member

    Joined:
    Jul 7, 2017
    Messages:
    10
    Likes Received:
    9
    Trophy Points:
    3
    Location:
    Wichita
    My Bike(s):
    04 Big Dog Chopper
    First Name:
    Tom
    No spark on the plugs, where else should I be looking
     
    chubs likes this.
  8. Alexey

    Alexey Active Member

    Joined:
    Oct 31, 2014
    Messages:
    296
    Likes Received:
    489
    Trophy Points:
    93
    Location:
    Moscow region, Chekhov.
    My Bike(s):
    big dog ridgeback 05
    The camshaft sensor has three wires. Check all these wires. Red power, black ground, and the third is the control wire. It sends a signal to the module. Check the red and black. If they are in order then take the indicator with a finger battery and give a signal to the third wire. There should be a spark. If so, replace the sensor.
     
    CHIEF DOC and chubs like this.
  9. Th3InfamousI

    Supporting Member

    Joined:
    Sep 26, 2009
    Messages:
    10,515
    Likes Received:
    15,382
    Trophy Points:
    113
    Location:
    Texas
    My Bike(s):
    04 Ridgeback & 07 K9
    First Name:
    Eric
    It's either the igntion module or the Cam sensor.

    On the 2004, on the ignition module when you hit run the red light turns on for a few seconds then off. It should then flash when cranking. If you toggle that switch on/off does the light come on at all?




    Sent from my 2PS64 using Tapatalk
     
    CHIEF DOC and chubs like this.
  10. Tom Moore

    Tom Moore New Member

    Joined:
    Jul 7, 2017
    Messages:
    10
    Likes Received:
    9
    Trophy Points:
    3
    Location:
    Wichita
    My Bike(s):
    04 Big Dog Chopper
    First Name:
    Tom
    I checked the wiring coming from the cam sensor. There is no power coming out of the red wire. This was done without turning over the engine. The red light does not come on toggling off/run switch. However there is power to both coil terminals
     
    chubs likes this.
  11. Th3InfamousI

    Supporting Member

    Joined:
    Sep 26, 2009
    Messages:
    10,515
    Likes Received:
    15,382
    Trophy Points:
    113
    Location:
    Texas
    My Bike(s):
    04 Ridgeback & 07 K9
    First Name:
    Eric
    Should only have power to coil on Red wire not the Blue and Yellow. Unless engine is running.

    Sent from my 2PS64 using Tapatalk
     
    chubs likes this.
  12. Tom Moore

    Tom Moore New Member

    Joined:
    Jul 7, 2017
    Messages:
    10
    Likes Received:
    9
    Trophy Points:
    3
    Location:
    Wichita
    My Bike(s):
    04 Big Dog Chopper
    First Name:
    Tom
    Engine is not running only the ignition switch is on. Is my coil bad?
     
    chubs likes this.
  13. Th3InfamousI

    Supporting Member

    Joined:
    Sep 26, 2009
    Messages:
    10,515
    Likes Received:
    15,382
    Trophy Points:
    113
    Location:
    Texas
    My Bike(s):
    04 Ridgeback & 07 K9
    First Name:
    Eric
    [​IMG]

    Sent from my 2PS64 using Tapatalk
     
    chubs likes this.
  14. Tom Moore

    Tom Moore New Member

    Joined:
    Jul 7, 2017
    Messages:
    10
    Likes Received:
    9
    Trophy Points:
    3
    Location:
    Wichita
    My Bike(s):
    04 Big Dog Chopper
    First Name:
    Tom
    I don't have a digital multi meter just a simple colt ohm meter. I'm afraid I may blow it if I set it to check ohms when I get 12 volts from either terminal.
     
    chubs likes this.
  15. Tom Moore

    Tom Moore New Member

    Joined:
    Jul 7, 2017
    Messages:
    10
    Likes Received:
    9
    Trophy Points:
    3
    Location:
    Wichita
    My Bike(s):
    04 Big Dog Chopper
    First Name:
    Tom
    If I need to pick up a DMM I will get one
     
    chubs likes this.
  16. woodbutcher

    woodbutcher Mr. Old Fart member #145
    Staff Member Supporting Member

    Joined:
    Aug 16, 2007
    Messages:
    10,549
    Likes Received:
    4,110
    Trophy Points:
    113
    Location:
    hilton head is., sc
    My Bike(s):
    black cherry '07 K9
    First Name:
    Tom
    Good Job, Alexey.
     
    Alexey and chubs like this.
  17. Tom Moore

    Tom Moore New Member

    Joined:
    Jul 7, 2017
    Messages:
    10
    Likes Received:
    9
    Trophy Points:
    3
    Location:
    Wichita
    My Bike(s):
    04 Big Dog Chopper
    First Name:
    Tom
    I want to let folks know I purchased an Ultima Programmable Single Fire complete ignition system. It should be here Thursday so I should have it on the road again by Friday, (probably Thursday night) with any luck. I do appreciate everyones input. this will solve the cam sensor and coil issue with one kit, bypassing the ignition module under the seat. thanks again folks!
     
    chubs likes this.

Share This Page